Smiling putti embedded in stucco, modern designer furniture and individual creations – an old building transformed into a grand masterpiece

300

When meeting the property owner his first words towards Weinkath were: „Feel free “. The designer was tasked with renovating and furnishing the 5,5-room apartment. The extravagant renovations were definitely worth it as they revealed a true architectural gem and a perfect home for the family of four was created.

Photo: Glance into the living room

Brief overview

Design: Ulrich Weinkath
Occupants:
A family of four
Where: An apartment
How: NN

Weinkath described the state of the home as „Dreadful“ before renovations. After ten months of planning Weinkath and his team began with the extensive modernisation work. Included were renovations of the complete electrical work, of the Pitchpine floors and restoration of the original conditions of the ceilings and floors. „The walls were covered with an undefinable mud mass. We needed four weeks to uncover the original plaster from 1885 working merely with small hammers. Eight stucco plasterers needed a total of six weeks to scrape out the stucco“, Weinkath describes the tedious process. He himself does not undertake such complicated work. Instead he hires the best experts who prefer to rely on manual work instead of chemical procedures. During this process the plasterers were even able to restore the original facial expressions of the putti. This time around the putti were merely misted with pigments instead of them disappearing under layers of paint again.
With a reliable sense for stylish yet personal touches Weinkath was the perfect man for the job. The living room now conveys a relaxing atmosphere with its rounded details, soft colour tones and a few red and green accents. The sofa and the armchair are by Moooi, the coffee table is by Zanotta and the lighting is by Moooi, Tobias Grau and Flos. Artwork by Karl Bohrmann completes the room harmoniously and adds a personal touch to it.
Photo: A dining room as a connection

A dining room as a connection between living room and study

The dining room is located directly behind the living room and can be entered through a wing door. It also functions as a connection between the large, bright living room and the dramatic, almost cave-like study.
The grey-green walls stand out well from the white stucco and seem to have a luminous radiance. Recurring round forms as well as pink and purple colour accents allow the apartment’s communicative centre to have a balanced, but lively feeling.
The Le Corbusier armchairs perfectly fit into the ensemble with their purple wool covers and the varnished black steel tubes. They are placed on both sides of the window and harmoniously complement the room’s colour concept. In the two comfortable reading corners the books are easy to reach through seemingly free-floating shelves made of white varnished aluminium.

Photo: armchair in the color concept

Light blue furnishings against dark mud-coloured walls

Weinkath designed two light blue pieces of furniture especially for the bedroom. They are especially striking in front of the dark walls. The stucco emphasizes the elegance of the room and slightly stands out from the surrounding walls through its gentle brown colouring.
A garment lift was integrated into the cupboard to allow one to reach every inch comfortably. Weinkath discovered the fitting leather laundry basket at a flea market.
A piece of art by Jackson Pollock graces the wall next to the wardrobe.
At the foot end of the bed a sideboard specially designed by Weinkath complements the room. The frame and the bed are made of solid Wenge wood.

Animalisitic wardrobe features

A play on the Town Musicians of Bremen: Three wardrobe elements were stacked on top of each other. The wardrobes are made of reclaimed wood and were designed by Seletti. They certainly function as eye-catchers in the children’s room and the owners were instantly convinced by the extraordinary design.

But the two children not only share the room and the closet – the blue
double bunk bed, a design by Weinkath, also serves as a cozy bed for the night. The small, white lacquered round game table, a tin barrel, is also Weinkath’s own design.

A round shoe cabinet with a diameter of 1,9 metres

The carpet was custom-made for the 10-metres long corridor. Weinkath had a rail system by Bruck installed to illuminate the space and to accentuate the special piece of furniture: A round shoe cabinet.
t has a diameter of 1,90 metres and therefore has enough room to store 60 pairs of shoes, hats, scarves and shoe polish. „The idea for the shoe cabinet came to me while in a plane“, Weinkath states. He also had the exterior varnished in white eggshell and embellished with a Chinese letter: „Translated it means shoes.“

A colourful maritime kitchen

The installation of the new kitchen was delayed a little due to budgetary reasons – a challenge for Weinkath, who used the space to its fullest potential with just a few resources. He had the shabby worktop, including its rear wall, replaced with a dark blue mineral material (Silestone) and also the light sink made with Corian was added. The sink functions as contrast to the dark blue surfaces, which include the walls and the ceiling. The tiles were described as “old tiles from a slaughterhouse”, Weinkath had these exchanged with solid oak wood floorboards. A design idea created by the designer himself was added to the floorboards so as to keep the soft brown tone of the naturally aged wood. This is achieved by adding a mixture of ground oyster shells and linseed oil. It renders a both natural and elegant surface modification.

The colourful maritime kitchen is complemented through a few flashy red accents such as the dustbin and the bread box. Crayon artwork of eggs and tomatoes are positioned above the dustbin. The artist is Anna Moje, who draws pictures with tiny lines and takes around a year to finish such a piece of art. She lives on Mallorca and Weinkath found out about her work through pure coincidence.

We are also happy to implement
Your dream project.

How you can reach us:

Hegestrasse 40

20251 Hamburg

Contact us

Data privacy